En dan nu: geluiden uit de bezemkast.

voice-over telefoon‘Goedemorgen, met de Voice-over.’
‘Goedemorgen, met de Opdrachtgever. Ik las dat u een thuisstudio heeft?’
‘Dat klopt!’
‘Dus als ik u nu zou vragen een stukje van honderdvijftig woorden in te spreken, dan heb ik dat vandaag nog voor 17:00u binnen, nabewerkt en alles?’
‘Geen probleem!’

Het klinkt ideaal, een voice-over of stemacteur met een thuisstudio. Dat scheelt je als opdrachtgever een boel tijd en centen, want er hoeft geen studio geregeld te worden, geen regisseur, je hoeft de deur er niet voor uit en de opname die straks in je mailbox belandt is meteen bruikbaar. Wat een uitkomst!
Toch?

Maar wat nou als
– de ‘thuisstudio’ een veredelde bezemkast is?
– de apparatuur van derderangs kwaliteit is?
– de voice-over geen geluidstechnicus is?
– de enige die de voice-over kan regisseren de voice-over zelf is?

De kans is groot dat het resultaat dat om 17:00 uur binnenkomt zal lijden aan één of meerdere van de volgende kwalen:

Kwaal #1  Akoestiek! (“echo echo echo”)

De opname in zijn geheel klinkt alsof de voice-over ten tijde van het inspreken op de wc zat. En dat is alleen handig als je bijvoorbeeld een spotje maakt met iemand die daadwerkelijk op de wc zit.

Kwaal #2  Achtergrondgeluiden.

Een slecht geïsoleerde inspreekcel zal geluiden van buiten nauwelijks kunnen weren. Dus gaan borende buren, krijsende kinderen, overvliegende vliegtuigen en blaffende, miauwende, piepende en fluitende huisdieren vrolijk mee op de band. Woef.

Kwaal #3  Belabberde opname en bewerking.

Een voice-over kent misschien de basics van opnemen en bewerken, maar is zelf geen volleerd geluidstechnicus. Resultaat: opnamen die teveel bewerkt zijn, te weinig bewerkt zijn, niet op het juiste niveau opgenomen zijn of gewoon compleet zijn verpest.

Een thuisopname van een voice-over klinkt soms net als een My First Sony. Ga voor de kwaliteit van een echte geluidsstudio.Kwaal #4  Slecht geluid.

Veel voice-overs zullen thuis niet de beste apparatuur hebben staan. Apparatuur is veel betaalbaarder geworden de afgelopen jaren, maar dat is helaas niet altijd terug te horen in de opnamekwaliteit. Lelijke vervorming, een ruisje hier en daar, of een brom in opname: het risico op een kwalitatief slechte opname is met eenvoudige “thuisstudio” apparatuur erg groot. En zelfs als de voice-over een betere kwaliteit equipment heeft, zal hij of zij het maximale daar vaak niet uit kunnen halen. Een geluidstechnicus die in een professionele studio werkt daarentegen zal met zijn kennis en getrainde oor de hele opnamesessie omhoog halen (zelfs met een lagere kwaliteit microfoon).

Kwaal #5  (Non-)regie van de stem.

Behalve zorg dragen voor de technische uitvoering, zal de voice-over ook zelf (naar aanleiding van enkele aanwijzingen van de opdrachtgever) invulling moeten geven aan de manier waarop de tekst wordt uitgesproken; waar komen de klemtonen, wat is er belangrijk, wat moet de tone of voice zijn, wat voor klank, hoe warm, hoe zakelijk, welk tempo…

Als je als opdrachtgever dan niet tevreden bent met het resultaat, zal de hele opname over moeten. En daarna misschien nog wel tien keer. Bye bye gewonnen tijd!

Kwaal #6  Een wispelturig prijskaartje.

Al naar gelang de hierboven genoemde kwalen zich opstapelen, zal naar alle waarschijnlijkheid ook het uiteindelijke prijskaartje gaan tegenvallen. Tijd is immers geld en dat geldt voor zowel een opdrachtgever als voor een voice-over. Goedkoop is dus duurkoop. Einde verhaal.

De kuur (…tromgeroffel…)

De kuur (of beter nog, het ziekte-voorkomende middel) tegen al bovengenoemde kwalen is heel simpel: huur naast een professionele stem, ook een professionele geluidsstudio in.
Die is immers uitgerust met alle kwalitatief hoogstaande voorzieningen, apparatuur en opgeleide werknemers die nodig zijn om een opname tot een goed – wat zeg ik: uitstekend – einde te brengen.

Bij Fourteen Vocies worden alle stemacteurs opgenomen in een professionele geluidsstudio.Want: Top-notch equipment + zeer goed geïsoleerde en akoestisch verantwoorde ruimtes + ervaren regisseurs + getrainde geluidstechnici + geoliede samenwerking + duidelijke prijsafspraken = jouw perfecte opname. En dat kost je uiteindelijk geen cent meer dan de voice-over met thuisstudio!

Over de auteur:
Barnier Geerling is oprichter van Fourteen Voices®, spreekt zelf in en regisseert dagelijks voice-overs en stemacteurs.