Meneer, wat verkoopt u allemaal?

‘Meneer, wat verkoopt u allemaal?’
‘Fruit.’
‘Maar er liggen allemaal fietsonderdelen tussen de peren.’
‘O ja, verhip. Fruit én fietsonderdelen, dus.’
‘Heeft u ook avocado’s?’
‘Poeh, geen idee, kijkt u zelf maar even.’

Goed, dit is een tamelijk onwaarschijnlijk gesprek. Maar het komt in de wereld van de boodschappen wel degelijk voor. En met boodschappen bedoel ik: wat een maker van een film, documentaire, bedrijfsfilm of commercial precies wil overbrengen, en dus: wat de voice-over moet verkopen.

voice-over-verkopenStel. Je maakt een commercial. Je hebt een verhaal. Mooie beelden. Een tekst. Die tekst moet alleen nog eventjes ingesproken
worden door een voice-over. Appeltje ei-
HO, STOP!!
Voor je je verhaal de wereld ingooit (en je voice-over voor de leeuwen), beantwoord dan eerst de volgende vraag:
Wat verkoop je eigenlijk?
We horen je denken: ja duh, dat is toch duidelijk!
Maarrrrr. Is dat ook zo?

Vraag jezelf de volgende zaken af.

1.   Kern
Wat wil je bereiken, wat is de kern van je verhaal, de boodschap? (bijv ‘Deze shampoo geeft je het gevoel een godin te zijn!’)

2.   Voor wie
Voor wie is die boodschap bedoeld, wat is je doelgroep? (in principe alle meisjes/vrouwen vanaf 15 jaar)

3.   Hoe
Hoe ga je die boodschap in de uitvoerig goed naar voren brengen? (we laten iemand onder de douche letterlijk veranderen in een godin)
Wat moet de voice-over uitdragen? (warm/verleidelijk de kijker meetrekken – zelfs mannen moeten terstond godinnen willen zijn)

Of het nu gaat om een commercial, bedrijfsfilm, natuurdocumentaire, of zelf een voice-response systeem (zo’n telefoonbeantwoordsysteem): een voice-over moet altijd iets verkopen. Meestal één van de volgende drie dingen:

Product
Idee
Gevoel

Ok, een Camel man dan.

Maar nog vaker een combi van die drie. Soms volstaat alléén het product verkopen niet – denk aan een saaie TV; wat kun je daar nou over vertellen? En wie boeit het dat zo’n ding Ultra HD 8k nogiets is? Daarom verkopen we een gevoel erbij: dat je filmervaring nog nooit zo goed was, dat je helemaal opgaat in het geluid, etc. Of dat, wanneer je een auto aanschaft, jij ook zo’n wildlifefiguur wordt die met z’n 4×4 SUV door de zanderige duinen van de Veluwe kan ploegen – dat je een échte Marlboro man bent.

Er wordt ALTIJD iets verkocht. En een voice-over moet precies weten wat. Hij (of zij) moet niet enkel begrijpen wat er in de tekst staat, maar vooral wat er ‘achter de tekst’ staat.

Bij grote producties waarbij reclamebureaus betrokken zijn weet de klant/kijker wel wat er wordt verkocht. Dan volstaat de naam (of zelfs enkel het logo) eigenlijk al. Maar bij kleinere low-budget producties is het van belang dat naast de klant ook alle betrokken makers (de opdrachtgever/tekstschrijver/voice-over etc.) weten wat er precies verkocht wordt. En hoe het verkocht moet worden.
De voice-over moet je hierbij zien als verkoper. En de ideale verkoper

– verkoopt vanuit passie, niet omdat het z’n werk is
– gaat voor de kill, maar voor een hele zoete kill
– wil de klant helpen zijn ‘probleem’ op te lossen, ook als hij het probleem niet kent
– benadert de klant op de juiste manier, die past bij de ‘winkel’ waar hij in staat
– zodat de klant straks dolgelukkig naar buiten gaat met een product in z’n armen

Het is handig als jij als opdrachtgever ook een idee hebt van de manier waarop de voice-over de ‘klant’ moet ‘benaderen’. Weet je zelf eigenlijk wel wat je ‘verkoopt’? In wat voor ‘winkel’ staan we?

Weet je zeker dat er geen fietspedalen tussen de peren liggen?

Over de auteur:
Barnier Geerling is oprichter van Fourteen Voices®, spreekt zelf in en regisseert dagelijks voice-overs en stemacteurs.