Fourteen Voices is Bol.com voor reclamestemmen

De nieuwe webwinkel Fourteen Voices presenteert zich als de Bol.com voor stemacteurs en voice-overs. Reclamemakers en audioproducenten kunnen voor hun radio of tv-commercial, bedrijfsfilm of video kiezen uit veertien exclusieve stemmen, die ze via de website boeken, instrueren en afrekenen. Zo hoeven ze niet langer zelf te zoeken in het woud van duizenden beschikbare stemmen.

Fourteen Voices
Stemmenbureau Fourteen Voices Amsterdam

,,Wij geloven dat het niet meer van deze tijd is om bij stemmenbureaus een database van duizenden stemmen door te spitten op zoek naar de juiste,” legt bedenker Barnier Geerling van Fourteen Voices uit. ,,Ook zie je overal steeds dezelfde stemmen terugkomen. Wij hebben daarom veertien hele goede stemmen geselecteerd, die in staat zijn om snel en goed een boodschap over te brengen.”
De stemacteurs werken drie maanden lang exclusief voor Fourteen Voices en zijn in die periode nergens anders te boeken. Daarna krijgen ze een kwaliteitsstempel en worden ze vervangen door veertien nieuwe mensen.

Het kopen van de stemmen gaat net als op een webwinkel van bijvoorbeeld Coolblue of Bol.com. Klanten kunnen op de website van elke stemacteur een ingesproken demoboodschap – commercieel of narratief – beluisteren. Als ze hun keuze hebben gemaakt kunnen ze aangeven waarvoor ze de stem nodig hebben – van video tot commercial -, extra’s als editing en sounddesign toevoegen en zien ze meteen welk bedrag ze moeten betalen. Na het opsturen van script of tekst ontvangen ze binnen 48 uur de opname.
Die wordt opgenomen in een professionele geluidsstudio. Bij elke opnamesessie zijn een ervaren geluidstechnicus en een stemregisseur aanwezig. ,,Voice-overs worden steeds vaker thuis opgenomen, wat de kwaliteit niet altijd ten goede komt,” weet Geerling.

De veertien stemacteurs behoren volgens Geerling tot de beste van Nederland. Ze zijn allemaal geselecteerd vanwege hun specialisme of specifieke klank. De een klinkt als de ‘authentieke rebel’, de ander als ‘de Nederlandse jongeman’ of ‘de twintiger van nu’. In de selectie staan stemacteurs met een hip randje, met een warm en zachtmoedig stemgeluid, met een gedistingeerde of beschaafde stem met autoriteit, met een naturelle, zakelijke stem, met een tikje hees geluid of met een enthousiaste of stoere stem.

Geerling: ,,Het vernieuwende aan ons concept is dat wij niet focussen op massa, maar ons beperken tot 14 voice-overs. Een totaal nieuw concept, waarin we onderscheidend zijn. We doen echt iets anders dan er al is.”