Fourteen Voices

Hoe word ik voice-over of stemacteur?

Hoor je vaak dat je een goede stem hebt? Krijg je van werken met een professionele voice-over zin om zélf in te spreken? Dan zou je kunnen overwegen om stem te worden.

“Goede stem, moet je wat mee doen!”

Maar, dat is niet eenvoudig. De markt wordt namelijk overspoeld door mensen die een microfoon, wat opname-apparatuur en goedkoop akoestisch bouwmarktschuim hebben gekocht en zichzelf ‘professioneel stem met eigen studio’ noemen.

Op een werkbaar professioneel niveau komen kost tijd, HEEL veel tijd. Denk je snel geld te kunnen verdienen? Vergeet het maar. Voice-over worden zal je waarschijnlijk vooral veel bloed, zweet en tranen gaan kosten. Maar de aanhouder wint. Wie beschikt over talent, een gezonde dosis discipline, doorzettingsvermogen en ondernemingszin heeft wellicht een toekomst als voice-over in het verschiet. Misschien, want over het stemmenvak bestaan nogal wat misvattingen.

  1. Voice-overs inspreken is net zoiets als voorlezen.

    Fout. Wrong. Guess again. Het heeft niks, nada, nakkes met voorlezen of oplezen te maken. Maar des te meer met tekstbegrip, inleving, het kunnen vinden én overbrengen van de ‘tekst achter de tekst’, en dus het overtuigend kunnen communiceren van een boodschap. Voorlezen is een absolute doodzonde, want het haalt de luisteraar of kijker uit zijn ‘suspension of disbelief’, zijn tijdelijke bereidheid om aan te nemen dat degene naar wie geluisterd wordt niet ingehuurd is om een tekst in een studio in te spreken, maar daadwerkelijk op de locatie van de natuurdocumentaire was, de vertegenwoordiger van het merk is, etc.

  2. Het enige wat een voice-over nodig heeft is een goede stem.

    Nou ja! Alwéér mis! Een prettige stem is natuurlijk wel een randvoorwaarde, maar de kwaliteit van iemands stem is veel minder belangrijk dan zijn/haar vermogen om een levenloze tekst op papier tot leven te brengen. Een goede stem irriteert niet (bijvoorbeeld door dictie of accent) maar op de schaal der voice-over-dingen kunnen we over het algemeen wel leven met een occasional slip-of-the tongue.

  3. Microfoons maken de voice-over.

    Helemaal waar… als je al een ervaren voice-over bént. Dan komen al die jaren van toewijding en oefening extra mooi ‘op de band’ met goede apparatuur. Maar apparatuur alleen is niet voldoende. Ook in dit vak geldt: garbage in = garbage out. En met goede apparatuur wordt het alleen maar duidelijker dat je te maken hebt met afval. Tools maken de meester niet.

  4. Schrijf je in voor een voice-over cursus en je bent het.

    Tja. Zou jij je laten opereren door iedereen die zich inschrijft voor een studie geneeskunde? Het volgen van workshops en cursussen heeft absoluut zin – en is tegenwoordig misschien zelfs noodzaak  – maar het is geen garantie dat je ook daadwerkelijk góed zult zijn, op een werkbaar niveau kunt opereren als stem. Dat hangt allemaal af van jouw talent. En van de opleiding natuurlijk.

    Volg een cursus bij een gerenommeerde beroepsopleiding; daar kun je onder professionele begeleiding alle ins en outs leren. Wel loont het om eerst goed onderzoek te doen naar de kwaliteit van zo’n opleiding. Veel opleidingaanbieders gaan alleen maar voor jouw geld. Zoek uit wie er les geeft, hoe lang ze al meedraaien en of oud-cursisten werk hebben.

Tot zover de misvattingen. Dan nu de vraag: Hoe onderzoek je of voice-over worden iets voor je is?

Stel, je wil profvoetballer worden. Dan zul je je moeten onderdompelen in de wereld van voetbal; het moet je passie zijn, je volledige aandacht hebben, je moet weten wie er belangrijk zijn, hoe je moet voetballen EN je moet HEEL VEEL oefenen en kijken naar voetbalwedstrijden. En verwacht niet dat je meteen kunt meespelen in het nationaal elftal. Net zomin als een talentvolle, doch ongetrainde zwemmer zomaar zou kunnen deelnemen aan het wereldkampioenschap ijszwemmen. Niet als hij het wil overleven.

Een professioneel voice-over word je ook niet zomaar. Het vergt veel geduld, passie, overgave, discipline en oefening.

OEFENING? Hoe dan?

Behalve een stemtraining volgen, kun je zelf veel leren door

Je wilt nog steeds stemacteur worden? Méér dan ooit? Je hebt een cursus/opleiding succesvol afgerond, hebt eventueel vervolgopleidingen gedaan, je bent met heel je wezen de wereld van het stemacteren ingedoken, je kent je stem, je weet wat je kunt en je wilt nooit meer iets anders?

Okay. Dan maak je een kans. Ga ervoor!

Over de auteur:
Barnier Geerling is oprichter van Fourteen Voices®, spreekt zelf in en regisseert dagelijks voice-overs en stemacteurs.